OŠ „KARAĐORĐE”- GORNjI MATEJEVACMatejevački Ajfel

Opis i realizacija konstrukcije:
Cilj nam je bio da učenici četvrtog razreda u svoju učionicu unesu duh Olimpijade i Pariza, a pritom razviju kompetencije o zaštiti životne sredine i reciklaži. Ovaj složeni projekat zaokupio je danima njihovu pažnju, zahtevao je pažljivo planiranje kako bi toranj ostao čvrst, strpljenje za izradu jednog po jednog nivoa tornja, istrajnost u sakupljanju materijala i sirovina od kojih je sve izrađeno. Prvo smo prikupili sve ideje na datu temu, složili se i odabrali jednu. Određeno vreme sakupljali smo raznovrstan reciklažni materijal koji bi se mogao upotrebiti u izradi. U prikupljanju materijala su učestvovali svi učenici četvrtog razreda. Nakon toga smo se dogovorili od čega će biti konstrukcija, izradili osnovu od kartona, a potom se dogovorili oko uređenja, ukrašavanja i nacrtali gde i šta treba da se zalepi. Potom smo počeli sa ukrašavanjem, od donjeg dela ka naviše.
Na donjem delu su rolne od toalet papira koje su savijane i sečene. Iznad donjeg dela je prva terasa koja je ukrašena lepljenjem otvarača limenki.
Središnji deo je potom izrađen od plastičnih čepova različitih dimenzija i oblika. Terasa koja se nalazi iznad središnjeg dela je oblepljena plastičnim cevčicama.
Treći deo tornja urađen je od kartona na kome je zalepljeno kartonsko saće i na kraju vrh tornja oblepljen je takođe plastičnim cevčicama. Na samom vrhu kupole stoji olimpijska baklja izrađena od plastične čaše, rolne od ubrusa i krep papira u boji. Ukrasi na kuli u vidu nekih od olimpijskih sportova i olimpijskih krugova rađeni su od folije, plastičnih cevčica, čepova i čačkalica.
Najbolji deo ovog projekta je samopuzdanje i osećaj postignuća koje su učenici osetili tokom rada, a posebno nakon završetka projekta „Matejevački Ajfel“.

Materijali koji su korišćeni za izradu konstrukcije:
Kartonsko saće, rolne od toalet papira, rolne od ubrusa, otvarači od limenki, plastične cevčice, plastični čepovi, plastična čaša, čačkalice, krep papir i aluminijumska folija.

Broj učenika koji je učestvovao u izradi konstrukcije: 23 učenika.

Ostale fotografije
  • Home

Svetogorska 7L, Beograd, Srbija
+381 11 334 8 351
+381 11 334 8 353
office@ccfs.rs
www.ccfs.rs
Chambre de Commerce et d'Industrie France Serbie