OŠ „IVAN VUŠOVIĆ“ – RAŽANJOlimpijada života

Opis i realizacija konstrukcije:
U želji da se kod dece od najranijeg uzrasta razvija svest o značaju zaštite i očuvanja životne sredine i zbog potrebe da se na vreme počne sa stvaranjem pozitivnih navika upravljanja otpadom, odlučeno je da se napravi konstrukcija ,,Olimpijada života“. Ideja je inspirisana temom ,,Olimpijske igre“ u kontekstu predstojećih olimpijskih igara u Parizu 2024.godine.
Ideja je bila da se, poput sportskih aktivnosti na olimpijskom stadionu, prikažu aktivnosti na očuvanju životne sredine i da to budu discipline u kojima se ostvaruju i primenjuju svakodnevne aktivnosti u veštinama kao što su: razvrstavanje otpada, pronalaženje i osmišljavanje načina racionalnog korišćenja vode, vetra i sunca, kao obnovljivih izvora energije. Kako bi se očuvala životna sredina trebalo bi da se poštuju ekološka pravila, kao i u sportu, i takođe da se vodi računa o važnosti održivog razvoja. U skladu sa tim trebalo bi i da deca od najranijeg uzrasta počnu da razmišljaju da racionalno koriste razne proizvode, da se u prirodi ne bi pravile velike količine otpada.
Učenici su podstaknuti ovom idejom rado prihvatili izazov pravljenja konstrukcije od različitog otpadnog materijala. Izrađivali su lutke koje predstavljju sportiste i sportske rekvizite, različite makete od reciklažnog materijala, koji su prethodno sakupili. Rukovodili su se temom Olimpijskih igara u Parizu i igrajući se istovremeno učili o znamenitostima u Parizu, i po čemu je Francuska prepoznatljiva. Dok su radili učenici su usvajali i pojmove o obnovljivim vrstama energije. Pravili su makete zgrada sa solarnim panelima, makete vetrenjača koji bi trebalo da zamenjuju druge vrste izvora energije. Deo konstrukcije su izradili s namerom da se istakne značaj prirode, šume, biljaka i životinja, jer je povećanjem količine otpada u prirodi, vodi i vazduhu, ugrožen opstanak biljaka, životinja i ljudi.
Deca su rado prihvatila rad na izradi konstrukcije tokom časova likovne kulture i slobodnih aktivnosti, likovne sekcije. Istovremeno su učili i igrali se. U zajedničkom timskom radu gradili pozitivne ljudske vrednosti kao što su istrajnost, kreativnost, saradnja, briga za druge i odgovornost prema prirodi na duže staze, za buduće generacije.

Materijali koji su korišćeni za izradu konstrukcije:
Plastične i papirne čaše, različita folija, plastične raznobojne kese, rolnice papira, kartonske kutije, plastični bazen, različiti papir, samolepljivi papir, selotejp trake, papirne samolepljive trake, samolepljive tapete, rolnice od aluminijumske i plastične folija, alufolija, plastične i papirne slamčice, delovi plastičnih flašica i zatvarača, stiropor, papirne korpice za kolače, mase za oblikovanje, delovi igračaka i sličica od papirnih ukrasnih kesa, lepak, kanap.

Broj učenika koji je učestvovao u izradi konstrukcije: 24 učenika.

Ostale fotografije
  • Home

Svetogorska 7L, Beograd, Srbija
+381 11 334 8 351
+381 11 334 8 353
office@ccfs.rs
www.ccfs.rs
Chambre de Commerce et d'Industrie France Serbie